Centar za energetsko certificiranje

Usklađenjem direktiva EU nastala je obaveza energetskog certificiranja građevina koje se prodaju, iznajmljuju, ili daju na leasing, čime je nastala i potražnja usluga energetskog certificiranja na tržištu. Centar je među prvima (po donošenju regulative 2010. godine) okupio tim energetskih certifikatora i razvio suradnju organiziranja  kvalitetne, brze i pouzdane usluge energetskog certificiranja za jednostavne (kuće, stanovi, poslovni prostori do 400m2) i složene građevine (višestambene zgrade iznad 400m2, zgrade javne namjene) koje se prodaju, iznajmljuju, ili daju na leasing.

Usluga energetskog certificiranja uključuje:

  • energetski pregled građevine;  u postupku provođenja energetskog pregleda analiziraju se toplinske karakteristike vanjske ovojnice zgrade i karakteristike tehničkih sustava s ciljem utvrđivanja učinkovitosti /neučinkovitosti potrošnje energije te donošenja zaključaka i preporuka za povećanje učinkovitosti. Energetskim pregledom se utvrđuje način korištenja energije te sustavi i mjesta na kojima su prisutni veliki gubici energije kako bi se odredile mjere za racionalno korištenje energije i povećanje energetske učinkovitosti. Metodologijom provođenja energetskih pregleda definira se način dobivanja potrebnih ulaznih podataka, te procedura aktivnosti koje se provode pri energetskom pregledu. U provedbi energetskog pregleda složenih sustava (višestambene zgrade) sudjeluju energetski certifikatori triju struka (elektro, strojarske i građevinske) svako u svojoj domeni, na temelju čega izrađuju Izvještaj o provedenom energetskom pregledu građevine.
  • Vrednovanje radnji energetskog pregleda, izrada i izdavanje Energetskog certifikata; Energetski certifikat se izrađuje na osnovu izračunatih energetskih potreba građevine i provedenog energetskog pregleda.

ENERGETSKI CERTIFIKAT je dokument koji predstavlja univerzalnu ocjenu svojstava, stanja i potrošnje energije objekta, na temelju kojih je moguće izvršiti predviđenu klasifikaciju. Energetski certifikat može se izraditi posebno za stan, ali i za cijelu zgradu. Ukoliko se energetski certifikat izrađuje za cijelu zgradu tada isti vrijedi za svaki stan u zgradi. Izdaje se u dva originalna primjerka, a vrijedi 10 godina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s